Manyetik Debimetre

info@kontrolsizin.com 2024-10-18 09:17:45 36
Manyetik Debimetre

Elektromanyetik akış ölçerler (elektromanyetik debimetreler) birçok endüstriyel uygulama için akış ölçümünde kullanılmaktadır.

Petrol, kimya endüstrisi, metalürji, arıtma, kağıt endüstrisi, atık su, çevre, gıda, belediye ve inşaat projeleri, ana isale hatları gibi büyük devlet projeleri gibi geniş bir ihtiyaca hitap eder.

Elektromanyetik debimetreler, ölçüm prensibi olarak Faraday'ın indüksiyon yasasına dayanmaktadır. Öncelikle bu yasanın uygulanabilir olması için ve debimetrenin ölçüm yapabilmesi için akışkanın minimum 5 mikrosiemens elektrik iletkenliğine sahip olması, yani hareketli iyon bulundurması gerekir.(Örneğin yağlar iletken değildir, ancak tuzlu su iyi bir iletkendir.) Debimetrenin içerisinde bulunan bobinler sürekli bir manyetik alan oluşturur. Bu gerilimi algılayan elektrotlar ise bu bobinlere göre dikey olarak konumlandırılmıştır. Akış olmadığı zaman bu iki elektrot arasında herhangi bir gerilim meydana gelmeyecektir. Akış başladığında içeride bulunan manyetik alan içerisinden geçen akışkanın iyonlarına bir gerilim uygular. Zıt taraflara giden + ve - iyonlar dikey olarak konumlanmış elektrotlar tarafından okunur. Okunan bu değer akış hızı ile doğru orantılıdır. Ölçüm tüpünün kesit alanı da bildiği için anlık ve toplam akış hesaplama ünitesi tarafından hesaplanacaktır.

Elektromanyetik debimetreler anlık ve toplam akışı çeşitli mühendislik birimlerinde ve zaman dilimlerinde gösterebilirler. m3/h, litre/dakika, ton/saat gibi hacimsel birimlerde anlık akış, metreküp, galon, ton gibi toplam akış bilgisi ekranda okunabilir. Toplam ve anlık okunan değer dijital olarak pulse çıkış, analog olarak mili amper çıkış olarak alınabilir. Modbus haberleşme protokolü desteklemektedir.

Manyetik debimetreler, çeşitrli iletken sıvıların ölçümünde kullanılır. İçme suyu akış ölçümü, süt akış ölçümü, atıksu akış ölçümü, melas akış ölçümü, çeşitli asitlerin, (hidroklorik asit, nitrik asit) çeşitli bazların (sodyum hidroksit.), deniz suyu, alkali gibi akışkanların ölçümünde kullanılabilir.

Elektromanyetik debimetrelerin bir diğer avantajı ise, içerisinden geçen akışkanın korozyon durumuna göre iç kaplama malzemesi ve elektrot malzemesi seçilebilmesidir. İç kaplama malzemesi olarak Neopren, PFA, PTFE gibi birçok farklı plastomer ve plastik esaslı malzemeler seçilebilir. Elektrot olarak ise standart 316L, Hastelloy B/C, Titanyum, Tantalyum, Platinyum gibi birçok farklı seçenek seçilebilir. Önemli olan akışkana uygun ürün seçilmesidir.

Etkinlikler, satışlar ve teklifler hakkında en son bilgileri alın. Bülten için kaydolun

Bültene Abone Ol